květináč před vchodem

11.12.2019 19:31

Dobrý den sousedé,

 

betonový květináč před vchodem do kolárny je zde instalovaný pro bezpečný pohyb chodců a pro bezproblémový přístup do domu a do kolárny.

Společenství ho neplatilo, upozorňujeme, že stojí na pozemku města se souhlasem města HK.

Veškerá jednání s městem byla vedena osobně, případně telefonicky. Město bylo požádáno o radu jak zajistit bezpečnost chodců a přístup do domu (vchod a kolárna). Jako řešení byla uvedená instalace květináče odsouhlasena výborem společenství.

 

Z ustanovení § 5 odst. 1 písm. b) zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o požární ochraně“) vyplývá pro právnické a podnikající fyzické osoby povinnost právnickým osobám vytvářet podmínky pro hašení požárů a pro záchranné práce, zejména udržovat volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům atd.

V ustanovení § 5 odst. 1 písm. b) zákona o požární ochraně a v ustanovení § 11 vyhlášky č. 246/2001 Sb. je uvedeno, že právnické a podnikající fyzické osoby zajišťují kromě jiného, aby byly trvale volně průchodné komunikační prostory (chodby, schodiště apod.), které jsou součástí únikových cest tak, aby nebyla omezena nebo ohrožena evakuace nebo záchranné práce.

 

Parkování ve vchodu nebude nadále tolerováno. Dále s ohledem na IZS je zřejmé, že nastane problém s parkováním za zákazovou značkou ve vjezdu na parkoviště u domu. Parkování na městské zeleni a na chodnícich, dle informací, které máme z KMS Věkoše-Pouchov, nebude Městskou Policií HK tolerováno a s tím souvisí i parkování ve směru od hlavní silnice k domu, kdy je ohrožena bezpečnost v případě nouzového opuštění domu například při požáru.

Hasiči se při výjezdu k požáru setkávají s množstvím situací, které jim komplikují jejich práci. Obrovský problém představují pro hasiče jedoucí k zásahu nejen neukáznění řidiči, kteří nerespektují právo přednostní jízdy hasičských vozidel, ale také řidiči, kteří zaparkují svůj vůz na místech, kde je to zakázáno. Současně se zvyšujícím se počtem automobilů klesá počet volných parkovacích míst. Sídliště jsou doslova přeplněna parkujícími automobily, které nezřídka stojí i na místech, která jsou vyhrazena hasičské technice. Není neobvyklé, že obyvatelé sídlišť i přes častá varování využívají k parkování svých vozidel i požární nástupní plochy. Nástupní plocha slouží pro ustavení techniky (požárních automobilů) v takové vzdálenosti od objektu, aby bylo možné např. využití výškové techniky k záchraně ohrožených osob, případně provedení požárního zásahu z vnější strany budovy (bez vstupu do budovy). Nástupní plochy se nezřizují u objektů vybavených vnitřními zásahovými cestami, dále u objektů o výšce do 12 m a u objektů, jejichž všechny prostory jsou bez požárního rizika. Nástupní plocha musí navazovat na přístupové komunikace, mít šířku nejméně 3,5 m, musí být odvodněna a zpevněna alespoňk jednorázovému použití vozidlem jehož tíha na nejvíce zatíženou nápravu je nejméně 80 kN. Nástupní plochu lze zatravnit nebo jiným způsobem upravit její povrch, pokud bude zajištěna její funkce a trvalým způsobem vyznačeno místo a šířka plochy (např. ukazateli). Doporučuje se tuto plochu současně využít k jiným vhodným účelům, které nebudou bránit příjezdu požárních vozidel a protipožárnímu zásahu (např. chodník pro pěší, obslužná komunikace, manipulační plochy). Nesmí se však navrhnout její využití pro parkování nebo odstavení vozidel, aby se nebránilo příjezdu a zásahu požárních jednotek. Nástupní plocha musí být označena dopravní značkou „Zákaz stání“ někdy s dodatkovou tabulkou „Nástupní plocha pro požární techniku“.

Neukáznění řidiči, kteří nástupní plochy blokují, tak, možná aniž si to sami uvědomují, vystavují sebe a lidi ve svém okolí nebezpečí zranění nebo i úmrtí a také vyšším ztrátám na majetku. V praxi se hasiči také často setkávají s vozidly zaparkovanými tak, že znemožňují použití zařízení pro hašení vodou (např. požární hydranty), čímž dochází ve značné míře k omezení podmínek pro rychlé zdolání požáru a pro záchranné práce. Mezi základní zásady parkování patří neparkovat před vstupem do objektu, neparkovat na nástupních plochách pro požární techniku, neparkovat před nadzemními požárními hydranty a nad podzemními požárními hydranty. Dalším problémem, se kterým se potýkají nejen hasiči, ale i další záchranářské složky, je špatná průjezdnost ulicemi přeplněných sídlišť z důvodu nevhodně zaparkovaných vozidel. V tomto případě také hrozí nebezpečí z prodlení, protože hasiči se musí k místu mimořádné události, často složitě, dostat jinou trasou.

Zákon o požární ochraně ukládá fyzickým osobám v této souvislosti povinnost „vytvářet v prostorách ve svém vlastnictví nebo užívání podmínky pro rychlé zdolávání požáru a pro záchranné práce“ a stanoví, že „fyzická osoba nesmí omezit nebo znemožnit použití označených nástupních ploch pro požární techniku“. Za nedodržení těchto povinností lze uložit fyzické osobě pokutu za spáchání přestupku až do výše 500 000,- Kč. Při řešení přestupků spolupracuje hasičský záchranný sbor s Policií ČR a Městskou policií, které jsou věcně příslušné k řešení nesprávného parkování motorových vozidel a mohou k řešení přestupků využít operativní prostředky (např. uložení pokuty v blokovém řízení nebo odtažení vozidla).


 

Za výbor Společenství

Dušan Plch, Alena Ptáčková, Jan Pánek