DVB-T2 a "červené tlačítko"

29.01.2020 08:21

Po přechodu na nový standard pozemního (terestrického) vysílání DVB-T2 mají diváci možnost využívat funkce, k nimž vede červené tlačítko na jejich ovladači.

Jde o HbbTV, tedy hybridní televizi, která vysílání na kanálu doplňuje pomocí internetového připojení o přístup k dalším aplikacím, v případě České televize třeba archivu odehraných pořadů iVysílání.

Pokud ovšem lidé volí pro příjem DVB-T2 cestu nového set-top boxu, musí pečlivě vybírat, aby přístroj podporoval HbbTV. Mnohé modely ji totiž nezahrnují.

https://ct24.ceskatelevize.cz/media/2986055-s-dvb-t2-zustava-funkce-cerveneho-tlacitka-s-archivem-vysilani-nektere-pristroje-ji

Co vše HbbTV umí se dočtete zde - https://www.parabola.cz/clanky/6767/co-je-v-hbbtv-videoteka-pocasi-hry-i-letaky/

 

Pokud někteří z Vás máte problém s nefukčností "červeného tlačítka" na své TV, tak není problém s příjmem televizního signálu poskytovaného naší STA (Společná televezní anténa), ale problém je ve Vašem propojení TV a Internetu u Vás v bytě.

Bohužel skoro každý z vlastníků má doma WI-FI router a šíří si signál po svém bytě, tato kouzelná krabička má své technologické omezení a proto Váš signál nemusí být dostatečný.

Jak to napravit?

Jednoduše připojit buď TV pomocí UTP kabelu anebo změnit kanál vysílání WI-FI signálu. To se však musí provést i s ohledem na sousedy, ony totiž tyto kouzelné krabičky umí tzv. automatický výběr vysílacího kanálu, tzn. ohledávají okolí a zvolí si kanál , který je v danou dobu nejlepší, to však není vždy výhodné a v případě našeho domu i nevhodné, je lepší se domluvit a tyto technologie nastavit na pevný kanál tak aby nedocházelo k vzájemnému rušení vysílaného WI-FI signálu.